sadsad x
asdasd

Sublimasyon Nedir? Sublimasyon Baskı Nasıl Yapılır?

25 Mart 2022

SUBLİMASYON BASKI NEDİR ?

 

Uzun ömürlü, açık renkli ve yüksek çözünürlük seviyesine sahip ürünlere baskı yapmak istemez misiniz ? Birçok farklı ürüne, en kaliteli ve en uygun maliyetlerle baskı yapabilme olanağına sahip olmak istiyorsanız sublimasyon baskı tam sizlik.

 

Başlamak için neye ihtiyacınız olduğunu derinlemesine anlatmadan önce, sublimasyon baskı sistemini ana hatlarıyla tanımlamak isteriz. En basit tabiriyle sublimasyon; belirlediğiniz bir tasarımı özel bir transfer kağıdı ile süblimasyon baskı için üretilmiş ürünlere ısı yolu ile aktarma işlemidir. Süblimasyon baskı yapılacak olan nesne yüzeyinin, baskının tutunabilmesi açısından belirli bir oranda polimer içermesi gerekmektedir.

 

Kişiye özel hediyelik sektörünün en popüler baskı yöntemi olan sublimasyon baskı aynı zamanda sektöre adım atacak kişiler için başlangıç maliyeti açısından en ekonomik yoldur.

 

SUBLİMASYON BASKI NASIL YAPILIR ?

 

Sublimasyon baskı sürecini bir sublimasyon kupa üzerinden açıklamamız gerekirse;

  • Baskısını yapmak istediğimiz görselin tasarım çalışması yapılır.

  • Hazırlanan görselin çıktısı, sublimasyon mürekkepli İnkjet Epson yazıcı vasıtasıyla sublimasyon transfer kağıdına aktarılır.

  • Transfer kağıdı sublimasyon baskıya uygun üretilmiş kupanın üzerine termal ısı bandı kullanılarak tutturulur.

  • Kupa presi 185 derece 180 saniye ayarına getirilerek ürüne baskı işlemi gerçekleştirilir. (Prese, kupaya ve transfer baskı kağıdının özelliğine göre süre ve derece ayarları değişebilmektedir.)

  • Transfer kağıdı üzerinde bulunan sublimasyon mürekkep, uygulanan ısı ve basınç ile sıvı forma geçemeden buharlaşarak gaz haline dönüşür.

  • Gaz formuna dönüşen mürekkep sublimasyon kupa üzerindeki özel polyester yapıya tutunur ve kupanız hazır hale gelir!

 

SUBLİMASYON BASKI İÇİN GEREKENLER ?

 

  •  Bilgisayar ve Yazılım: Baskı yapılacak olan görseli tasarlama ya da kişiselleştirilme aşamasında Adobe Photoshop, CorelDRAW, Adobe Illustrator vb. programlar kullanılabilir. Çıktı öncesi baskısı yapılacak olan görselin ayna görüntüsü (ters) ya da düz olması gerekliliğinin kontrol edilmesi gerekmektedir.

 

  • Sublimasyon Yazıcı: Sublimasyon baskı yapabilmek için en önemli öğelerden biri sublimasyon mürekkepli yazıcıdır. Sublimasyon yazıcıların mürekkepleri özel olarak üretilmiştir. Sublimasyon baskıya uygun yazıcılar micro piezo kafa kullanan Epson mürekkep püskürtmeli (inkjet) yazıcılardır. Sublimasyon yazıcı seçerken önem verilen konulardan biri de baskı yapılacak ürünlerin ebatına göre yazıcı seçimidir. Küçük baskı alanlarına sahip sublimasyon ürünlere baskı yapılması planlanıyorsa A4 yazıcı, büyük baskı alanlı ürünler için ise A3 yazıcı seçimi yapılmalıdır. Bir diğer önem verilen konu ise renk sayısıdır. Epson marka yazıların içinde 4 renkli olanlar çoğunlukla ev tipi yazıcılardır. 6 renkli sublimasyon yazıcılar ise profesyonel nitelikli ve daha kaliteli baskı hedefleyen müşterilerimiz içindir.

 

A4 Sublimasyon yazıcılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

A3 Sublimasyon yazıcılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

  • Sublimasyon Transfer Baskı Kağıdı: Sublimasyon baskı yalnızca özel bir transfer baskı kağıdı ile yapılabilmektedir. Baskı için özel üretilmiş olan kağıdın yüzeyinde mürekkebin transferini kolaylaştıracak özel bir kaplama mevcuttur. Bu kaplamaya sahip olmayan kağıtlar ile transfer işlemi gerçekleştirilmeye çalışılırsa eğer baskı sonucu verimsiz olmaktadır. Baskı işlemi için kullanacağınız ürünün özelliklerine uygun olarak Subcolor ve Subtec markası altında A4 ve A3 ebatlarında hem kupa hem de metal gibi sert yüzeylerde kullanabileceğiniz sert zemin transfer kağıdının yanı sıra tişört veya mousepad gibi ürünlere baskı yapabileceğiniz tekstil transfer kağıtlarını bünyemizde bulundurmaktayız. Mürekkebin az ya da çok transferini ayarlayan dolayısıyla nihai ürünün baskı kalitesini tamamiyle etkileyen faktörün transfer kağıdı kalitesi olduğu unutulmamalıdır.

 

Sublimasyon transfer kağıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

  • Sublimasyon Mürekkep: Sublimasyon sisteminin sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışması için en önemli bileşenlerden biri de sublimasyon mürekkebidir. Su bazlı olan bu ürünün kalitesi nihai olarak ortaya çıkacak ürün üzerinde oldukça önemlidir. Bu sebepten Kore menşeili Sublinova marka mürekkep kullanımını önermekteyiz.

 

Sublinova marka mürekkeplere buradan ulaşabilirsiniz.

 

  • Termal Isı Bandı: Çıktısı alınan sublimasyon transfer kağıdının baskı yapılacak zemin üzerinde kaymaması, ürüne sabitlenmesi amacıyla kullanılır. Isıya dayanıklı ve malzeme üzerinde iz bırakmayan bir süblimasyon banttır.

 

  • Teflon: Pres makinelerinde ürünlere baskı yaparken transfer kağıdındaki mürekkebin makineye geçmemesini ve baskı kağıdının kaymasını önler.

 

  • Transfer Baskı Presi: Sublimasyon pres, ısıyı ve basıncı baskı yapılan ürün üzerine eşit olarak dağıtan, manuel ve otomatik makinelerdir. Süblimasyon presler yapılacak işin niteliğine göre farklılık göstermektedir. Sizin için satışa sunduğumuz bazı preslerimiz;

 

1) Düz Pres: Düz yüzeyli ürünlere baskı yapmak için kullanılan baskı presidir. Tekstil, seramik, metal, ahşap, plaket, madalya, metal etiket, mouse pad, cam saat, puzzle, masa bayrağı, ahşap saat, bardak altlığı gibi sublimasyon ürünler bu tip pres ile basılabilmektedir.

 

Düz Preslerimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

2) Kupa Presi: Sublimasyon seramik & porselen kupalar, sublimasyon kahve fincanları ve sublimasyon rakı bardaklarına baskı için kupa presleri kullanılmaktadır. Firmamız bünyesinde tekli ve ikili kupa presleri mevcuttur.

 

Kupa Preslerimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

3) Şapka Presi: Şapka üzerine üzerine sublimasyon, lazer, serigrafi baskıları yapmak üzere dizayn edilmiş bir ısı presidir.

 

Şapka Preslerimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

4) 3D Vakum Presi: Üzerinde bulunan silikon membran ve vakum pompası sayesinde eğimli yüzeye sahip cep telefonu kapağı ve tabak gibi ürünlere baskı yapabilen ısı presleridir. Ek bazı aparatlar ile kupalara, kahve fincanlarına ve rakı bardaklarına baskı yapılabilir. Ancak bu tip preslerle tekstil üzerine baskı önerilmez.

 

3D Vakum Presimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

5) Tabak Presi: Porselen ya da seramik tabaklar üzerine yapılan baskılara ısı transfer işlemi uygulanmasında kullanılmaktadır. Değişen ısıtıcı padlarle farklı ebatlarda tabak göbeklerine baskı yapılabilir.

 

Tabak Presimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

6) Kalem Presi: Plastik kalemler üzerine yapılan sublimasyon ve lazer baskılara ısı transfer işlemi uygulanmasında kullanılmaktadır.

 

Kalem Presimize buran ulaşabilirsiniz.

 

7) Combo Pres: Düz pres, şapka presi, kupa presi, tabak baskı presinin özelliklerine tek bir pres ile sahip olabilirsiniz. Combo pres ile seramik, porselen, tabak çeşitleri, anahtarlık, kupa çeşitleri, şapka, t-shirt, plaket, puzzle ve daha birçok ürüne pres yapma imkanı bulunmaktadır.

 

 Combo Preslerimize buradan ulaşabilirsiniz.

 

SUBLİMASYON BASKI HANGİ ÜRÜNLERE YAPILMAKTADIR ?

 

Kaliteli ve canlı sonuçlar alabileceğiniz bir baskı tekniği olan sublimasyon ile birçok kişiye özel ürün ve hediyelik malzemeler üretilebilmektedir. Sublimasyon baskıya uygun olarak üretilen ve polimer kaplama yapılmış olan ürünlerden bazıları; cam, metal, seramik, ahşap, taş, plastik materyallerden üretilmiş olan kupa, bardak, plaket levhası, madalyon kolye, yaka kartı, puzzle çeşitleri, bardak altlığı, fayans çeşitleri, anahtarlıktır. Tüm bunlara ek olarak kumaşa ve t-shirte baskı yapılabilmektedir. Ancak süblimasyon baskı için kumaşlar polyester olmalıdır. Pamuklu kumaşlarda polyester maddesi olmadığı için mürekkep kumaşın içine nüfuz etmez.

 

SUBLİMASYON BASKININ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI ?

 

Sublimasyon Baskının Avantajları

  • Baskı sistemleri arasında yatırım maliyeti en uygun olanıdır. Masaüstü bir Epson marka yazıcı ve pres ile hemen üretime başlama imkanı vardır. UV baskı sistemi ile kıyasladığımızda hem düşük yatırım hem de düşük işletme gideri mevcuttur.

  • Fotoğraf kalitesinde baskı sonucu elde edebilirsiniz. Baskı kalitesi yazıcı, mürekkep, transfer kağıdı, basınç seviyesine bağlı olarak değişebilmektedir.

  • Süblimasyon baskı yapılmış bir ürünü yıllarca aynı kalitede kullanabilirsiniz. Yıkama ile ürünlerde deformasyon olmaz.

  • Süblimasyon transfer baskı ile tişört, masa isimliği, taş, kupa, saat, fayans, magnet, anahtarlık, takı, yaka isimliği, tabak, albüm plaket, puzzle, bardak altlığı ve daha onlarca farklı ürüne baskı işlemi uygulayabilirsiniz. Baskı yapılabilen ürün çeşidinin fazlalığı sayesinde geniş bir tüketici kitlesinin beğenisine hitap edebilirsiniz.

  • Eski tip baskı sistemlerinde olduğu gibi bir kalıp sistemi kullanmaz. Dolayısıyla bir üründen kişiye özel ürün olarak bir adet üretmek mümkünken dilerseniz promosyon amaçlı bin adet dahi üretebilirsiniz. Bu işlem için hiçbir kalıp maliyetiniz oluşmamaktadır.

  • Yapılış süresi kısadır, hızlıca yapılıp teslim edilebilir.

 

Sublimasyon Baskının Dezavantajları

  • Sublimasyon baskının en büyük limitlerinden biri polyester kaplanmış  ya da polyester tekstil oranı yüksek olan ürünlere uygun olmasıdır.

  • Sublimasyon ürünleri beyaz veya açık renkli bir baskı alanına sahip olmalıdır. Siyah veya koyu renkli yüzeyler süblime edilemezler.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.